Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2018

Gösterim: 1509

Üniversitemiz “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Paneli” Düzenlendi

"15 Temmuz Şehitleri Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü” etkinlikleri çerçevesinde 14 Temmuz akşamı saat 20:00'da, Barış Manço Kültür Merkezi’nde “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Paneli” düzenlendi.

Panele Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar, Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, Garnizon ve 6. Ana Jet Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Ahmet Biçer, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve üniversitemiz personeli katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan programın açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir gerçekleştirdi. "15 Temmuz hain darbe girişiminin birinci yıl dönümü münasebetiyle bir araya geldik" diyen Rektörümüz, “ Bu aziz milletin iradesine 15 Temmuz akşamı bir suikast yapılmak istendi. Üst aklın tezgâha koyduğu birçok terörist girişim başarısız olunca, bu sefer de Gülen ve teröristleri üzerinden Türkiye’ye bir darbe girişiminde bulunuldu. Ama darbecilerin beklemediği bir şey oldu. Bu millet meydanlarda, bu hain darbe girişimine dur dedi.Aziz milletimiz, darbecilere darbe yaptı. Büyük bir millet, şanlı bir direniş gösterdi. Bizler çok iyi biliyoruz ki, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan düşmanlığı, Batı’yla Fetö/PDY Terör Örgütü’nü birleştirmiştir. Bu yapıların temelde hedeflerine oturttukları iki husus vardır: Bunlardan ilki, Türk demokrasisine kast ederek Türkiye’yi kontrol etmek; diğeri ise, Türk ekonomisine büyük bir darbe vurmaktır. Özetlemek gerekirse, 16 Temmuz sabahı, Türkiye’de başta demokrasi, ekonomi, yatırımlar, emniyet, güvenlik gibi unsurlar büyük bir direnç testinden geçmiştir” diye konuştu.

“Tankları yürütmeyi tam otuz yıl bekledik, bir kez vuracağız ama tam vuracağız!”, diyerek bu millete darbe yapmaya kalkan hainin planları alt üst olmuştur" diyen Rektörümüz, “15 Temmuz başarısız darbe girişimi başta siyaset, ekonomi ve medyada FETÖ/PDY terör örgütü ile ilişkili tüm unsurların temizlenmesi yoluyla yeni bir dönemin önünü açmıştır. Şimdi milletçe ve devletçe bu hain örgütü tüm unsurlarıyla bünyeden temizlemek uğraşıyoruz. Kuzu postuna bürünmüş bu hainleri tamamen tüm kurumlarımızdan temizliyoruz. Tabi, hain içeriden olunca kapı kolay kilit tutmuyor. Bu gerçeğin farkındayız. Bu yüzdendir ki, sonuna kadar bu yapıyla mücadelede büyük bir kararlılık içerisindeyiz” şeklinde konuştu.

“Darbe girişimi gecesi bir kardeşiniz olarak, demokratik tepkimizi ortaya koyabilme adına, eşimi ve çocuklarımı alarak meydanlara koştuk” diyen Rektörümüz, “Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’I karşılamak üzere havaalanına gittik. O gecenin karanlığını bire bir yaşamış bir kardeşiniz olarak özellikle altını çizerek ifade etmek istiyorum. Allah bir daha böyle alçakça bir darbe girişimini bu aziz millete yaşatmasın. 15 Temmuz Gecesi248 kardeşimiz hainler tarafından şehit edildi. 2193 kardeşimiz de gazi oldu. Şehit kardeşlerimizin mekânları cennet olsun. Aziz milletimizin başı sağ olsun. Gazi kardeşlerimiz arasında tedavileri hâlâ devam edenler var. Onlara da acil şifalar diliyorum tekrar. Allah tüm gazilerimizden razı olsun” dedi.

“Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi olarak, Yüce Türk milletimizin iradesine karşı düzenlenen, demokrasi tarihimize kara bir leke olarak geçecek bu girişimi şiddet ve nefretle kınıyoruz” diyen Rektörümüz, “Demokrasinin en önemli savunucularından olan üniversitelerimiz için gün, demokrasiye sahip çıkma günüdür. Bütün akademik camianın ve Türk milletinin, iradesine saygı ve demokrasiye sahip çıkma noktasında tek vücut halinde olacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.

Rektörümüzün konuşmasının ardından programda düzenlenen panelin moderatörlüğünü üniversitemiz Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hamit Akçay yaptı. Panelde konuşmacı olarak; ANAR Genel Müdürü Dr. İbrahim Uslu, üniversitemiz Genel Sekreteri ve Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Ethem Arıoğlu ve USMED (Uluslararası Sosyal Medya Derneği) Başkanı Said Ercan katıldı. Panelde ilk söz alan isim ANAR Genel Müdürü Dr. İbrahim Uslu oldu. Uslu “Darbe sonrası toplumun eğilimleri” konulu bir sunum yaptı. Uslu, “Toplumun yüzde 78’i darbenin dışarıdan verilen destekler ile yapıldığını düşünüyor. Sonuç yapılan araştırmada ortaya çıktı. Araştırmada ayrıca toplumun yüzde 78’i "TSK kendi içerisindeki bu hainleri temizlemek için yeterince çaba harcamadığı" dedi. Ayrıca o gece toplumun yüzde 41,9’u sokağa çıktı. O gece parti tercihine göre sokağa çıkma oranlarına göre, tüm partilerin seçmenlerinin sokağa çıktığı araştırma sonuçlarında görülüyor. Kadınların yüzde 32’si, erkeklerin yüzde 54’ü sokağa çıkarak tepkisini ortaya koydu. O gece insanlar elinden geleni yapmak için genci, yaşlısı demeden herkesin sokağa çıktığı görülüyor. Araştırmada toplumun yüzde 92’isinin bir daha darbe olursa karşı çıkacağı sonucu da ortaya çıktı. 20 yıldır araştırma yapan biri olarak ilk kez toplumun bu kadar hem fikir olduğunu bu araştırmada görüyoruz ” dedi.

USMED Başkanı Sait Ercan darbe öncesinde ve sonrasında sosyal medyanın kullanımı hakkında bilgi verdi. O gece sosyal medya aracılığı ile vatandaşların darbenin seyrini değiştirdiğine dikkate çeken Ercan, “Sosyal medya özellikle WhatsApp aracılığı ile kitlelere ulaşmada son derece etkili oldu. İnşallah bir daha böyle bir şey yaşamayız. Sosyal medyadan yapılacak manipülasyonlara karşı uyanık olmalıyız" dedi.

Panelde darbe süreci ile ilgili yaptığı akademik çalışmaları ise Genel Sekreterimiz Yrd. Doç. Dr. İbrahim Ethem Arıoğlu paylaştı. Arıoğlu, “Vatan uğruna, namus uğruna yapamayacağımız hiç bir şey yok. 15 Temmuz bir halk destanıdır. Destanlar kültürümüzde önemlidir. Millet olarak pek çok destanımız var. Ancak dünyada hiç destanı olmayan milletler de bulunuyor. Dolayısıyla destan yazmak, bir kahramanlık göstermek her millete nasip olan bir şey değil. Burada bir milli ruh heyecanı ile bir mücadele gerçekleşti. Hangi millet sonucunda ölüm olan bir yolculuğu kendisini teslim ediyor? Ancak yüce milletimiz vatan uğruna, bayrak uğruna tüm fedakârlıkları gösterir. 15 Temmuz’da milletimiz bir kahramanlık destanı yazdı. Ancak kahramanlık destanlarında bir lider vardır. Milletimiz Cumhurbaşkanımızın çağrısı ile meydanlara çıkarak dünyaya ülkemizin büyüklüğünü göstermiştir. Bundan sonra da gerekli durumlarda bu kahramanlığı göstereceğini kanıtlamıştır” dedi.

Panel bitiminde panelistlere Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ahmet Biçer tarafından teşekkür plaketleri takdim edildi.

Etkinlikler kapsamında 15 Temmuz günü ise saat 22:00'da Bandırma Migros önünden başlayarak "Milli Birlik ve Demokrasi Yürüyüşü" düzenlenecek. Yürüyüşe ve Bandırma Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenecek "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Anma Programına Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir ile üniversitemiz akademik ve idari personeli de katılım sağlayacak.